Hogyan keressünk az

Az adatbázisban vezeték- és utónév, valamint település szerint lehet keresni.

A vezetékneveknél az adatbázis (amennyiben az eredeti forrásban ismert volt) tartalmazza mind a leánykori-, mind az asszonynevet; szintúgy a magyarosított- és az eredeti vezetéknevet. Ezért ha a vezetéknevek között keresünk, az adatbázis minden lehetséges vezetéknevet végigkeres.

Alapesetben a keresés típusa "tartalmaz" keresés. Vagyis minden olyan nevet kiad a keresés eredményeként, amelyik tartalmazza a beírt nevet, vagy név-részletet. Így a Klein keresés kiadja a Kleinmann, Kleiner, Weiszklein stb. neveket is. Ez azért hasznos, mert ha nem vagyunk biztokat abban, pontosan hogy hívták a keresett személyt, elég csak a név egy részletét megadni. Ha csak annyit tudunk a keresett személyről, neve "Gold"-dal kezdődött, és lehetett Goldmann, Goldfarb, Goldner, elég a Gold nevet megadni.

Ha viszont biztosak vagyunk a névben, vagy le akarjuk szűkíteni a találati listát, pontos keresést kell végrehajtani - ehhez pedig meg adni, hogy pontos keresést végzünk.

Lehetőség van arra is, hogy a vezetéknévnél annak hangzás alapú (Soundex) változatára keressünk. Ezt mindig érdemes megpróbálni, ugyanis száz évvel ezelőtt sokat változott egy-egy név írásmódja. A Schwartz, Svarc, Svarcz, Swarz stb. mind ugyanazt a vezetéknevet jelentették, mégis egy családon belül is sokszor eltért a vezetéknév írásmódja. Ezeket a változatokat csak a Soundex alapú kereséskor találjuk meg.

Amikor az adatbázisba új neveket viszünk fel, néha nem ismerjük valakinek a utónevét, ezért csak egy "x" szerepel a keresztnév helyett.

Ha a települések között keresünk, csak olyan települések közül választhatunk, amelyeket már felvittünk az adatbázisba. Ez sem jelenti azonban automatikusan azt, hogy az adott településről szerepel valaki az adatbázisban. Az adatbázisban rögzíteni lehet a születési helyet, hogy hol tanult, hol dolgozott, hol házasodott és hol halt meg az illető. Bármelyik eseménynél is szerepel egy adott település, ha a települések között keresünk, mindig megtaláljuk az adott településhez tartozó személyeket.

A foglalkozásoknál és a lakhelynél néha rendelkezünk információval arról, hogy mettől meddig lakott ott valaki, mettől meddig végezte az adott foglalkozást. (Pl: valaki 1877 és 1891 között volt rabbi Egerben.) Ekkor ezek az adatok szerepelnek az adatbázisban. Néha csak a kezdőévet, vagy a záróévet tudjuk - ekkor csak ezt vittük be az adatbázisba. Gyakran azonban csak arról tudunk, hogy egy adott időpontban valaki hol élt, mit dolgozott. Ekkor ez az időpont szerepel kezdőévként. (Pl. egy 1872-es újság szerint valaki egy kisebb település hitközségi elnöke volt. Ekkor a kezdőév 1872 az adatbázis szerint, miközben lehet, már évek óta ő volt a hitközség elnöke.)


Általános infó az adatbázisban szereplő nevekről

Forrásinformációk az adatbázisban feldolgozott anyagokról

Keresés!