Hogyan keress√ľnk az

Az adatb√°zisban vezet√©k- √©s ut√≥n√©v, valamint telep√ľl√©s szerint lehet keresni.

A vezet√©knevekn√©l az adatb√°zis (amennyiben az eredeti forr√°sban ismert volt) tartalmazza mind a le√°nykori-, mind az asszonynevet; szint√ļgy a magyaros√≠tott- √©s az eredeti vezet√©knevet. Ez√©rt ha a vezet√©knevek k√∂z√∂tt keres√ľnk, az adatb√°zis minden lehets√©ges vezet√©knevet v√©gigkeres.

Alapesetben a keres√©s t√≠pusa "tartalmaz" keres√©s. Vagyis minden olyan nevet kiad a keres√©s eredm√©nyek√©nt, amelyik tartalmazza a be√≠rt nevet, vagy n√©v-r√©szletet. √ćgy a Klein keres√©s kiadja a Kleinmann, Kleiner, Weiszklein stb. neveket is. Ez az√©rt hasznos, mert ha nem vagyunk biztokat abban, pontosan hogy h√≠vt√°k a keresett szem√©lyt, el√©g csak a n√©v egy r√©szlet√©t megadni. Ha csak annyit tudunk a keresett szem√©lyr√Ķl, neve "Gold"-dal kezd√Ķd√∂tt, √©s lehetett Goldmann, Goldfarb, Goldner, el√©g a Gold nevet megadni.

Ha viszont biztosak vagyunk a n√©vben, vagy le akarjuk sz√Ľk√≠teni a tal√°lati list√°t, pontos keres√©st kell v√©grehajtani - ehhez pedig meg adni, hogy pontos keres√©st v√©gz√ľnk.

Lehet√Ķs√©g van arra is, hogy a vezet√©kn√©vn√©l annak hangz√°s alap√ļ (Soundex) v√°ltozat√°ra keress√ľnk. Ezt mindig √©rdemes megpr√≥b√°lni, ugyanis sz√°z √©vvel ezel√Ķtt sokat v√°ltozott egy-egy n√©v √≠r√°sm√≥dja. A Schwartz, Svarc, Svarcz, Swarz stb. mind ugyanazt a vezet√©knevet jelentett√©k, m√©gis egy csal√°don bel√ľl is sokszor elt√©rt a vezet√©kn√©v √≠r√°sm√≥dja. Ezeket a v√°ltozatokat csak a Soundex alap√ļ keres√©skor tal√°ljuk meg.

Amikor az adatb√°zisba √ļj neveket visz√ľnk fel, n√©ha nem ismerj√ľk valakinek a ut√≥nev√©t, ez√©rt csak egy "x" szerepel a keresztn√©v helyett.

Ha a telep√ľl√©sek k√∂z√∂tt keres√ľnk, csak olyan telep√ľl√©sek k√∂z√ľl v√°laszthatunk, amelyeket m√°r felvitt√ľnk az adatb√°zisba. Ez sem jelenti azonban automatikusan azt, hogy az adott telep√ľl√©sr√Ķl szerepel valaki az adatb√°zisban. Az adatb√°zisban r√∂gz√≠teni lehet a sz√ľlet√©si helyet, hogy hol tanult, hol dolgozott, hol h√°zasodott √©s hol halt meg az illet√Ķ. B√°rmelyik esem√©nyn√©l is szerepel egy adott telep√ľl√©s, ha a telep√ľl√©sek k√∂z√∂tt keres√ľnk, mindig megtal√°ljuk az adott telep√ľl√©shez tartoz√≥ szem√©lyeket.

A foglalkoz√°sokn√°l √©s a lakhelyn√©l n√©ha rendelkez√ľnk inform√°ci√≥val arr√≥l, hogy mett√Ķl meddig lakott ott valaki, mett√Ķl meddig v√©gezte az adott foglalkoz√°st. (Pl: valaki 1877 √©s 1891 k√∂z√∂tt volt rabbi Egerben.) Ekkor ezek az adatok szerepelnek az adatb√°zisban. N√©ha csak a kezd√Ķ√©vet, vagy a z√°r√≥√©vet tudjuk - ekkor csak ezt vitt√ľk be az adatb√°zisba. Gyakran azonban csak arr√≥l tudunk, hogy egy adott id√Ķpontban valaki hol √©lt, mit dolgozott. Ekkor ez az id√Ķpont szerepel kezd√Ķ√©vk√©nt. (Pl. egy 1872-es √ļjs√°g szerint valaki egy kisebb telep√ľl√©s hitk√∂zs√©gi eln√∂ke volt. Ekkor a kezd√Ķ√©v 1872 az adatb√°zis szerint, mik√∂zben lehet, m√°r √©vek √≥ta √Ķ volt a hitk√∂zs√©g eln√∂ke.)


√Āltal√°nos inf√≥ az adatb√°zisban szerepl√Ķ nevekr√Ķl

Forrásinformációk az adatbázisban feldolgozott anyagokról

Keresés!