Forrásinformációk

1) Zeneakadémia évkönyve (kb. 270 név)
A budapesti Zeneakad√©mi√°nak a XX. sz√°zad els√Ķ √©veib√Ķl k√©t anyak√∂nyvnek az adatait tartalmazza az adatb√°zis. Az anyak√∂nyvekb√Ķl megtudhat√≥ a tanul√≥k sz√ľlet√©si adatai, lakc√≠me, s term√©szetesen a Zeneakad√©mi√°n folytatott tanulm√°nyaik eredm√©nyei is.


2) Nyíregyháza, Holocaust emlékfal (kb. 1700 név)
A ny√≠regyh√°zi izraelita temet√Ķben tal√°lhat√≥ Holocaust eml√©kfal adatait tartalmazza az adatb√°zis. A ny√≠regyh√°zi √°ldozatokon k√≠v√ľl a k√∂rny√©kbeli kisebb telep√ľl√©sekr√Ķl elhurcoltaknak a nevei is szerepelnek a falon, s az adatb√°zisban is. T√∂bbsz√∂r megt√∂rt√©nt, hogy hasonl√≥ eml√©kfalra felker√ľlt n√©h√°ny t√ļl√©l√Ķ neve is, ez ebben az esetben sem kiz√°rt. Ezt mi eld√∂nteni nem tudjuk, az adatb√°zis h√Ľen k√∂veti az eml√©kfalon megtal√°lhat√≥ list√°t.


3) IMIT √Čvk√∂nyv, 1931, szerkesztette Dr. Szemere Samu (kb. 320 n√©v)
Az Izraelita Magyar Irodalmi T√°rsulat √Čvk√∂nyve, 336 oldal. √ćr√°sok, v√©lem√©nyek √≠r√≥i, benne szerepl√Ķk nevei, valamint eln√∂ks√©gi √©s egyszer√Ľ tagok list√°ja, bizotts√°gok tagjai. A taglist√°kon minden√ľtt szerepel a tagok lakhelye is. Az adatb√°zisban ezek a szem√©lyek szerepelnek.


4) A Heves megyei zsid√≥s√°g t√∂rt√©nete a XVIII. sz√°zadt√≥l a Holocaustig, √≠rta Orb√°nn√© Szeg√Ķ √Āgnes, 2001, 260 oldal (kb. 700 n√©v)
A k√∂nyvben szerepl√Ķkr√Ķl r√©szletes inform√°ci√≥ √°ll rendelkez√©sre, t√∂bb csal√°dnak t√∂bb gener√°ci√≥j√°t is bemutatja a k√∂nyv. Az adatb√°zis ezeket a rokons√°gi inform√°ci√≥kat, valamint minden egy√©b fellelhet√Ķ inform√°ci√≥t tartalmaz.


5) Szegedi temet√Ķ temet√Ķ-k√∂nyve (kb. 5650 n√©v)
A szegedi izraelita temet√Ķ temet√Ķ-k√∂nyv√©nek adatait tartalmazza az adatb√°zis. A k√∂nyvb√Ķl kider√ľl, kit hova temettek, d√°tumok azonban nincsenek benne. Az adatb√°zisban szerepl√Ķ forr√°s-id√Ķ, az 1900-as √©v, XIX-XX. sz√°zadot jelent val√≥j√°ban.


6) MIEFHOE √©rtes√≠t√Ķje, 1930. febru√°r (kb. 40 n√©v)
A Magyar Izraelita Egyetemi √©s F√Ķiskolai Hallgat√≥k Orsz√°gos Egyes√ľlet√©nek kiadv√°nya, els√Ķ √©vfolyam, els√Ķ sz√°m, 20 oldal. Az adatb√°zis tartalmazza a cikk√≠r√≥k adatait, mindazoknak a nev√©t, akik a cikkekben, h√≠rekben szerepelnek.


7) Pályázat, 1902. október (kb. 10 név)
A Magyar Izraelita Hitközségek és Hivatalnokok Közlönye, XI. évfolyam, 41. szám, 8 oldal. Az adatbázis tartalmazza a cikkírók adatait, mindazoknak a nevét, akik a cikkekben, hírekben szerepelnek.


8) Izraelita Tan√ľgyi √Črtes√≠t√Ķ, 1891-1893 (kb. 460 n√©v)
Havi foly√≥irat. Rendszeresen felsorolj√°k az egyes√ľlet tagjait (n√©v √©s lakhely), t√°mogat√≥it, a foly√≥irat munkat√°rsait. T√∂bbsz√∂r szerepelnek benne szem√©lyes h√≠rek is: esk√ľv√Ķi √©rtes√≠t√Ķk, nekrol√≥gok, stb. Ezeket az adatokat tartalmazza az adatb√°zis.


9) A Budapesti Rabbik√©pz√Ķ-Int√©zet √Črtes√≠t√Ķje, 1893-94 (kb. 200 n√©v)
Felsorolja az Int√©zet t√°mogat√≥it, tan√°rait √©s tanul√≥it. A t√°mogat√≥k mellett szerepel lakhely√ľk megnevez√©se is, a di√°kokn√°l a lakhely mellett szerepel az is, melyik √©vfolyamban tanult abban az √©vben.

√Āltal√°nos inf√≥ az adatb√°zisban szerepl√Ķ nevekr√Ķl

Hogyan keress√ľnk az adatb√°zisban?

Keresés!