Amit kínálunk

Anyak√∂nyvek - Cenzus - Temet√Ķk - N√©vv√°ltoztat√°s - Holocaust adatok - Egy√©b forr√°sok

A Hungarian Jewish Roots minden olyan kutat√°st v√©gez, amely seg√≠ts√©g√©vel k√ľl√∂nb√∂z√Ķ inform√°ci√≥t tudhatunk meg az √Ėn √Ķseir√Ķl, rokonair√≥l. Teljes csal√°df√°kat kutatunk ki √©s √°ll√≠tunk √∂ssze, de ugyan√≠gy seg√≠t√ľnk, ha csak egyik felmen√Ķj√©nek egykori lak√≥h√°z√°r√≥l szeretne egy f√©nyk√©pet.

Kutat√°sainkat √°ltal√°ban a zsid√≥ √©s √°llami anyak√∂nyvek √°tn√©z√©s√©vel kezdj√ľk. II. J√≥zsef cs√°sz√°r rendelte el, hogy a zsid√≥ alattval√≥i is vegyenek fel vezet√©knevet. Azel√Ķtt zsid√≥ n√©ven k√ľl√∂nb√∂ztett√©k meg magukat az izraelit√°k, vagyis k√©t ut√≥nevet haszn√°ltak: pl. Izs√°k M√≥zes, √Ābrah√°m L√©b volt a nev√ľk. Ez a biblia h√©ber elnevez√©st k√∂vette: Izs√°k, M√≥zes fia, azaz Jichak ben Moise. Miut√°n pedig a birodalomban n√©met volt a hivatalos nyelv, a zsid√≥k n√©met hangz√°s√ļ neveket vettek fel: Sch√∂n, Gr√ľnfeld, Sonnenschein stb.

B√°r II. J√≥zsef az anyak√∂nyvvezet√©st is megparancsolta a zsid√≥knak, 1851 el√Ķtt csak nagyon kev√©s k√∂z√∂ss√©g k√∂vette a cs√°sz√°ri utas√≠t√°st. Fennmaradtak zsid√≥ anyak√∂nyvek m√°r az 1790-es √©vekb√Ķl is, de ez sajnos a ritka kiv√©tel.

1895. okt√≥ber 1-t√Ķl vezett√©k be a k√∂telez√Ķ √°llami anyak√∂nyvez√©st. Ezen id√Ķpont ut√°n csak kev√©s helyen folytatt√°k a hitk√∂zs√©gi anyak√∂nyvek vezet√©s√©t. Adatv√©delmi szempontb√≥l a sz√ľlet√©si anyak√∂nyvek 90, a h√°zass√°gi anyak√∂nyvek 60, a halotti anyak√∂nyvek pedig 30 √©vig nem kutathat√≥ak.

T√∂bb t√©nyez√Ķ is nehez√≠ti a zsid√≥ anyak√∂nyvek kutat√°s√°t.

Amint azt eml√≠tett√ľk, 1851 ut√°n k√∂telez√Ķ volt vezetni az anyak√∂nyveket. M√©gis sok esetben az 1851-1895 k√∂z√∂tti id√Ķszakb√≥l is hi√°nyosak az anyak√∂nyvek. N√©ha √©vekkel k√©s√Ķbb kezdt√©k vezetni a halotti bejegyz√©seket, vagy csak 1875 ut√°n jegyezt√©k fel a h√°zass√°gokat. Anyak√∂nyvek semmis√ľltek meg a h√°bor√ļk alatt is, ez√©rt soha nem biztos, hogy megtal√°ljuk a keresett anyak√∂nyveket.

Az anyak√∂nyvek m√©g a XIX. sz√°zad m√°sodik fel√©ben sem mindig tartalmaztak minden sz√ľlet√©st, h√°zass√°got, hal√°lt. Sokszor tal√°lkozunk olyan esettel, amikor valakinek a sz√ľlet√©s√©t 20-30 √©vvel k√©s√Ķbb jelenttett√©k be, s az eset hiteless√©g√©t tan√ļk igazolt√°k. Ilyenkor mindig sz√ľks√©g volt az illet√©kes isp√°n enged√©ly√©re.

Miut√°n a fi√ļk fontosabbak voltak a l√°nyokn√°l, az 1860-as √©vekig bez√°r√≥lag t√∂bbsz√∂r l√°tunk olyan anyak√∂nyveket, amelyekben csak a fi√ļgyermekek sz√ľlet√©se szerepel. Hasonl√≥ okb√≥l hi√°nyzik sokszor a anya neve a h√°zass√°gi iratokb√≥l.

Tov√°bbi gondot okoz, hogy √Ķseink egy soknyelv√Ľ t√°rsadalomban √©ltek. A birodalom, majd monarchia izraelita lakosai n√©met√ľl int√©zt√©k hivatalos √ľgyeiket, magyarul besz√©ltek szomsz√©djaikkal, jiddis√ľl besz√©ltek maguk k√∂z√∂tt √©s h√©ber√ľl im√°dkoztak. Ez√©rt azt√°n ezen nyelvek mindegyik√©t haszn√°lt√°k az anyak√∂nyvekben. Emiatt ugyanaz a szem√©ly t√∂bb k√ľl√∂nb√∂z√Ķ n√©ven is szerepel a feljegyz√©sekben: a h√©ber Moise, a magyar M√≥r √©s a n√©met Moses n√©v mind ugyanarra az emberre utalnak. A Moise, M√≥r √©s Moses nevek hasonl√≠tanak egym√°sra; de ez nincs mindig √≠gy. Az Alois √©s L√°z√°r neveket is egy ember haszn√°lta, pedig a k√©t n√©v jelent√Ķsen elt√©r egym√°st√≥l.

De ez m√©g mindig nem minden. Miut√°n nem volt √°ltal√°nosan elfogadott √©s k√∂telez√Ķ √≠r√°sm√≥dja a neveknek, egyazon nevet is t√∂bbf√©le helyes√≠r√°ssal √≠rtak le - m√©g beceneveket is haszn√°ltak az anyak√∂nyvekben! Nem meglep√Ķ, hogy mindez nagy kuszas√°ghoz vezetett: Rosi Geidatschik, Sali Gajduschek, Z√°li Gojdocsik, Szali Gajdatsik √©s Rosalie Gaidasek bizony ugyanaz a szem√©ly volt.

A k√©t elvesztett vil√°gh√°bor√ļ k√∂vetkezm√©nyek√©nt Magyarorsz√°g ter√ľlet√©nek k√©tharmad√°t elvesztette. Ezen ter√ľletek anyak√∂nyveit is √°tadt√°k a szomsz√©d √°llamoknak, √≠gy nagyon gyakran Szlov√°kia, Rom√°nia, Ukrajna √©s Szerbia arch√≠vumaiban kell lefolytatnunk a kutat√°st.
Cenzus: az √∂sszes zsid√≥-√∂ssze√≠r√°s k√∂z√ľl az 1848-as a legfontosabb. Sajnos ez sem teljes, de √≠gy is sok hasznos adatot tal√°lunk benne. H√°zank√©nt t√ľntett√©k fel a lakosokat, a csal√°df√Ķ neve alatt szerepel a t√∂bbi csal√°dtag, a szolg√°k. T√∂bbnyire feljegyezt√©k a lak√≥k foglalkoz√°s√°t, kor√°t is.

Az 1848-as mellett t√∂bb √∂ssze√≠r√°st is v√©geztek, de ezek nagy r√©sze nem maradt fenn. Mindig leellen√Ķrizz√ľk, szerepel-e a keresett szem√©ly az 1828-as, vagy a XVIII. sz√°zadi √∂ssze√≠r√°sok fennmaradt t√∂red√©keiben.
Temet√Ķk: Ahogy az anyak√∂nyvekben, a zsid√≥ s√≠rokon is h√°romnyelv√Ľ feliratok vannak. A legr√©gibb s√≠rk√∂veken h√©ber√ľl szerepelnek az adatok; k√©s√Ķbb n√©met√ľl v√©st√©k fel az elh√ļnyt adatait, majd a XIX. sz√°zad v√©g√©t√Ķl magyar lett a s√≠rok nyelve.

A Holocaustban a vid√©ki zsid√≥ k√∂z√∂ss√©gek t√∂bbs√©ge elpusztult. Kev√©s t√ļl√©l√Ķ maradt, aki gondozhatta volna szerettei s√≠rj√°t. B√°r az ut√≥bbi id√Ķben t√∂bb temet√Ķt is rendbe hoztak, a vid√©ki kisebb temet√Ķk t√∂bbs√©ge m√©g mindig nagyon elhanyagolt √°llapotban van.
N√©vv√°ltoztat√°s: Asszimil√°ci√≥juk √©s hazaszeretet√ľk bizony√≠t√©kak√©nt a magyar zsid√≥k k√∂z√ľl sokan magyaros hangz√°s√ļ neveket vettek fel. A n√©vmagyaros√≠t√°sok t√∂bbs√©ge a XIX. sz√°zad v√©g√©n, illetve a XX. sz√°zad elej√©n t√∂rt√©nt. Az izraelit√°k sokszor egyszer√Ľen leford√≠tott√°k nev√ľket n√©metr√Ķl magyarra - √≠gy lett Sternb√Ķl Csillag, Weissb√Ķl Feh√©r, Kleinb√Ķl Kiss. M√°skor sz√°rmaz√°si hely√ľk nev√©t vett√©k fel - √≠gy keletkeztek a V√°s√°rhelyi, D√©si nevek. V√©g√ľl sokszor h√©tk√∂znapi magyar neveket vettek fel - Kov√°cs, T√≥th, stb.

Mivel a n√©vv√°ltoztat√°st hivatalos √ļton, a bel√ľgyminisztert√Ķl kellett k√©rv√©nyezni, a k√©rv√©nyek j√≥ r√©sze fennmaradt a bel√ľgyminiszt√©rium iratt√°r√°ban. Ma ezeket az anyagokat is a lev√©lt√°rban lehet kutatni.
Holocaust adatok: t√∂bb adatb√°zisban is lehet kutat√°st folytatni, ha a Shoa mintegy 600,000 magyar √°ldozat√°r√≥l akarunk adatokat tal√°lni. Sokat seg√≠thetnek a temet√Ķk eml√©kfalai, amelyekre a t√ļl√©l√Ķk v√©sett√©k fel elvesztett szeretteik neveit. Forr√°sk√©nt szolg√°lnak m√©g k√∂nyvek, visszaeml√©kez√©sek is.
Egy√©b forr√°sok: Tov√°bbi adatok: sok sz√°z egy√©b inform√°ci√≥t is tal√°lhatunk √Ķseinkr√Ķl. T√∂bbek k√∂z√∂tt ingatlannyilv√°ntart√°sok, gy√°szjelent√©sek, telefonk√∂nyvek √Ķrzik felmen√Ķink titkait.